Smaragd ringen

Dat de smaragd een bijzondere groene edelsteen is, hoeven we je waarschijnlijk al lang niet meer te vertellen. Deze steen behoort tot een grotere groep van edelstenen die algemeen bekend staat als de beryl. Beryl is trouwens ook een Engelse meisjesnaam. Of alle meisjes met de naam Beryl ook groene ogen hebben, is jammer genoeg niet bekend. Omdat de smaragd een natuurproduct is, heeft iedere smaragd en bij uitbreiding ook alle smaragd ringen een ander uiterlijk. Sommige smaragden zijn troebel door ingesloten onzuiverheden, andere stenen zijn dan van nature weer heel zuiver. Over het algemeen geldt dat hoe zuiverder de steen, hoe duurder de smaragd wordt geschat.

Smaragd ringen met ingezette stenen

De smaragd wordt vooral gebruikt om ingezet te worden in een juweel of ring. Hij wordt beschouwd als mooiste edelsteen, en we hoeven je er wellicht niet op te wijzen dat aan smaragd ringen met natuurlijk zuivere stenen een behoorlijk duur prijskaartje hangt. Smaragd ringen waarvan de prijs oploopt tot meer dan 4000 euro, zijn geen uitzondering.

Smaragd ringen met geslepen stenen

Vooraleer deze prachtige groene edelsteen ingezet kan worden in een smaragd steen, moet hij net zoals bij de diamant geslepen worden. Net zoals bij de diamant, bestaan er verschillende slijpwijzen voor smaragden. De prijs van smaragd ringen is ook afhankelijk van de gebruikte slijpwijze. De zuiverste stenen worden vaak geslepen in het smaragdslijpsel of met het briljantslijpsel. Smaragden van iets mindere kwaliteit worden doorgaans geslepen door middel van het bolslijpsel.

Waar komen smaragden vandaan?

Smaragden werden voor het eerst gevonden in Egypte. Momenteel komen de meeste smaragden echter uit een geheel ander deel van de wereld. In de volgende landen wordt momenteel naar smaragden gedolven: Colombia, Braziliƫ, de Verenigde Staten, Rusland, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Nigeria, Ghana, Tanzania, Namibiƫ, India, Pakistan en Afghanistan. Wie voor smaragd ringen kiest, kiest dus voor een zeer mooie, exotische groene steen.

Hoed je voor namaak!

Zoals iedere edelsteen of edelmetaal, worden er wel eens namaak smaragden aangeboden om in een smaragd ring te zetten. Imitatie smaragd wordt gemaakt met groene stukjes glas die op elkaar gekleefd worden. Vaak is aan de ingesloten onzuiverheden te zien dat het niet echt om een smaragd gaat. Smaragd ringen die vervaardigd werden met dergelijke imitatiestenen zijn dus te herkennen aan de vorm van de ingesloten onzuiverheden. Heel dikwijls gaat het dan over luchtbellen in de lijm. Wie met een gerust hard smaragd ringen wil kopen, vraagt het best om een echtheidscertificaat.